Parenting, Primele Cuvinte

Copilul tău nu zice încă prea multe cuvinte?

Nu iți fă griji, timpul limită la care un copil trebuie sa înceapă sa vorbească este foarte larg, tocmai pentru că fiecare copil este diferit și își dezvolta anumite aptitudini în ritmul lui și nu tot timpul în același ordine.

 

La vârsta asta, mult mai importantă este comunicarea, decât vorbirea în sine.

Se uită în ochii voștri când vorbiți cu el/sau când vă jucați? Încearcă să vă imite (adesea vorbind pe limba lui)? Când face/vede ceva ce îi place, îl vedeți că se uită scurt la voi, parcă să vadă dacă vă place și vouă? Cel mai probabil că da, și atunci totul este în regulă 🙂

 

Cu toate însă, că ne spunem iar și iar, că va vorbi când va vrea el/ea, anxietatea de părinte rămâne în fundal și nu ne dă liniște. Poți citi toate studiile din lume, când e vorba de copilul tău tot te întrebi: Oare e în regulă? Este un sentiment absolut normal și nu pot să vă consolez decât cu ideea, că vă veți obișnui cu această stare semi-permanentă de îngrijorare 🙂 Când eram studentă, un coleg, care era deja tătic, mi-a spus că a avea copii, este ca și cum jumătate din inima ta, nu iți mai aparține, este în afara corpului tău și te întrebi încontinuu : Oare ce face acum? Oare e ok? Oare mai bate? Îmi aduc des aminte de el, și de dreptatea pe care o avea și pe care eu nu o puteam atunci înțelege.

 

Asa ca, dacă simți totuși nevoia, să exerciți măcar un pic de control asupra inimioarei care bate în afara ta, să fii tu sigură că totul e bine, atunci am pregătit câteva metode simple de a ajuta dezvoltarea limbajului la copilul mic:

 

  1. Renunță rapid la ideea, că nu are rost sa vorbești prea mult cu copilul, pentru că e mic și oricum nu te înțelege. Vorbește cu el cât mai mult, cât mai des și încurajează restul familiei să facă la fel.

 

  1. Dacă ești ca mine, prima întrebare care îți vine pe buze va fi: ok, dar despre ce sa vorbesc cu el? Aici iți vine în ajutor, faptul ca pentru ei totul este nou. Poți să vorbești despre orice, pentru el va fi fascinant. O idee bună este să descrii tot ce vezi, tot timpul. De exemplu, la spălatul pe mâini îi spui: „Acum ne spălam pe mâini. Asta e mâna stângă, asta e mâna dreaptă. Acestea sunt degetele. Ne spălăm cu săpun. Ce culoare are săpunul? Este albastru și miroase a cocos. Ne ștergem cu prosopul. Acesta e prosopul, e galben, pufos și miroase frumos.”

 

  1. Citește-i povesti și poezioare. Asta e o parte foarte importanta. Cititul poveștilor trebuie să devină o activitate zilnică. Bineînțeles ca la început nu va avea răbdare să îi citești tot, dar te folosești de carte pentru a-i capta atenția și îi descrii toate ilustrațiile. În scurt timp vei vedea că iți va aduce singur cărțile, îndemnându-te să îi citești din ele.

 

  1. Folosește limbajul mai ales în sens pozitiv. Vorbește cu el, nu preponderent ca să impui o regulă, sau să interzici ceva, ci încearcă să faci din conversație o bucurie, o joacă.

 

  1. Lasă-l pe el să te imite pe tine și nu invers. Vorbește corect.

 

  1. Însoțește-ți limbajul de gesturi. Îl va ajuta să te înțeleagă mai bine.

 

  1. Ascultă-l. Lasă-i timp sa iți răspundă, va fi mai motivat să vorbească și în plus este un obicei bun și pentru mai târziu, pentru a îi arăta că îți pasă ce gândește.

 

! Dincolo de orice citiți pe internet, dacă sunteți îngrijorat în legătură cu dezvoltarea copilului dumneavoastră, consultați fără ezitare un specialist.

Bianca
Psiholog cu formare în Analiză Tranzacțională, Director General la o multinațională. Mamă de Tudor și soția celui mai bun prieten al meu.