Parenting

Cum purtăm copiii? – de la naștere până la 2 ani

Aproape în fiecare zi mă contactează o mămică nouă, care vrea să își poarte copilașul, dar nu știe ce să aleagă. Sunt multe întrebări, care cauzează anxietate și ocazional fac mămica să renunțe la ideea de purtare, pentru că i se pare prea complicat.

De mult mă tot gândesc, să fac o sinteză, care să facă viața mai ușoară mămicilor interesate de purtare. Azi am ajuns mai repede de la servici acasă, Tudor doarme (nu știu pentru cât timp, îi cresc măselele 🙂 ), mâncarea e pe foc, așa că uitați aici, toată teoria chibritului în varianta extra scurtă 🙂

Întâi, ca răspuns la întrebările care ne aduc neliniște (şi cu care se încăpățânează unii trecători să ne enerveze pe stradă): Da, este ok cum stă el acolo așa crăcănat! Da, este ok, că nu stă cu spatele drept! Da, poate să respire! Nu, nu există riscul sa cadă! Şi NU, NU O SĂ SE ÎNVEȚE DOAR ÎN BRAȚE ŞI PREA MĂMOS! Postura copilului într-un sistem ergonomic (picioarele în M şi spatele în C) este recomandată de ortopezi, ca fiind nu doar sănătoasă ci şi benefică, iar apropierea copilului de mamă/tată în primele luni de viață este esențială din punct de vedere al dezvoltării emoționale şi cognitive.

Cel mai important aspect în alegerea sistemului de purtare este ergonomia. Sistemele în care copilul atârnă ca într-un chilot, sau care permit să stea copilul cu spatele către purtător, nu sunt recomandate. Asigurați-vă că sistemul ține picioarele copilului în forma M şi permite curbura naturală a spatelui (deci materialul de la spate trebuie sa fie neburetat/neîntărit).

Apoi în funcție de vârsta copilului aveți următoarele opțiuni:

De la naștere: Wrap țesut (merge la infinit sau cât vă ține spatele), sling cu inele (la fel, cât vă ține spatele), wrap elastic (merge doar până la câteva luni şi e foarte călduros).

  • De la 1 luna: Emeibaby (până pe la 1,5- 2 ani), wrap tai mic (până pe la 1,5- 2 ani).
  • De la 3-4 luni: wrap tai/ hop tie (până pe la 1,5- 2 ani), Marsupi plus (merge până pe la o lungime a copilului de 70 cm – aprox 7 luni) şi toate SSC-urile wrap conversion cu punte şi  panou reglabil (Isara, Bumbo, Fidella – toate merg până spre 2 ani).
  • De la 6 luni: orice SSC varianta baby (cele mai folosite la noi sunt: Isara, Manduca, Boba, Ergobaby, LennyLamb, Bumbo, Luna).
  • De la 1.5/2ani: orice SSC varianta toddler şi bineînțeles wrap țesut şi sling (cu o densitate a materialului care să susțină şi o greutate mai mare).

Iar dacă încă trăiți cu speranța că o să mai se vrea copilul vostru purtat şi mai târziu de atât, există și sisteme preschool :)a

Cam asta ar fi tot.

Spor la purtat!

P.S. Există foarte multe firme producătoare de sisteme de purtare. Eu am menționat doar câteva, care mi s-au părut mai des întâlnite la noi şi pe care am avut ocazia să le încerc şi eu.

Bianca
Psiholog cu formare în Analiză Tranzacțională, Director General la o multinațională. Mamă de Tudor și soția celui mai bun prieten al meu.