Parenting

Reacționăm diferit la copiii noștri în funcție de genul lor și nu e ok

În ultimii ani, psihologii atrag tot mai mult atenția  asupra stereotipurilor de sex, pe care le imprimăm copiilor noștri. La o primă vedere, s-ar putea zice: Ce are? Copiii trebuie să învețe că sunt fete sau băieți și să se comporte în consecință. Din păcate lucrurile nu nu sunt însă atât de simple, iar dacă unele stereotipuri sunt în mare parte inofensive (spre exemplu alegerea hainelor cu precădere albastre pentru băieți), altele sunt de-a dreptul  nocive (limitarea fetițelor la jocul cu păpuși).

Am două nepoțele și în weekend am fost să le caut cadou de ziua lor. Am intrat în patru magazine de jucării diferite și am ieșit super frustrată din toate. Raionul de jucării pentru fete îl recunoști de la o poștă. E ROZ! Asta nu ar fi neapărat o problemă, dar jucăriile sunt doar de trei feluri: 1.aparate și accesorii casnice (aspirator, fier de călcat, cratițe, mopuri, etc.); 2. Barbie (mă rog, păpuși) în tot felul de ipostaze în general legate de aspectul fizic sau de activități gospodărești (Barbie la care schimbi 10 ținute, Barbie la coafor, Barbie în mașină, dar la volan prietenul ei Ken, Barbie pregătind masa, etc.); . Vietăți imaginare (zâne, unicorni, prințese de 100 de feluri -bineînțeles toate roz). Dacă ai noroc, găsești câteva Lego-uri, dar și acelea sunt simpliste, cu animale de la fermă, sau cu omuleți care iau masa.

La raionul pentru băieți, lucrurile stau cu totul altfel. E plin de jucării care stimulează creativitatea și gândirea (mici jocuri științifice, jocuri experiment sau de observare/explorare a naturii, Lego-uri tehnice, jucării de construit, etc.). Lipsesc însă cu desăvârșire jucării care să dezvolte partea emoțională.

Dacă vă întrebați de ce arată așa rafturile, răspunsul este simplu: pentru că asta se cumpără. Diversitatea produselor la raft este dictată de alegerile noastre ca și consumatori. Așadar ce spun rafturile din magazine despre viitorul copiilor noștri? Imaginea este pe cât de clară, pe atât de neliniștitoare. Creștem băieți care vor excela în domeniul științelor exacte, dar vor avea deficite în viața socială și emoțională. Și creștem fete care vor crede că o carieră într-un domeniu științific nu e pentru ele, că li se potrivește mai bine o facultate de litere sau jurnalism (nu că ar fi ceva în neregulă cu acestea din urmă), sau că nici nu e necesar să își continue educația, că doar ca să ai grijă de gospodărie și să crești copii nu este nevoie de educație formală, iar banii îi va aduce oricum soțul.

Un studiu recent arată că ne comportăm diferit față de fiicele și fii noștri, încă din primele lor luni de viață. Cu băieții ne jucăm mai activ, folosim mai des cuvinte relaționate cu putere și performanță (cel mai bun, super, câștigă, etc.), în schimb, îi ignorăm pentru mai mult timp când plâng și evităm discuțiile pe teme emoționale. Cu fetele însă, ne jucăm mai puțin și discutăm des despre emoții și despre imaginea corporală.

Toate aceste lucruri le facem inconștient, însă ele vor avea repercursiuni asupra copiilor noștri. Empatia și capacitatea de gestionare a propriilor emoții este la fel de importantă pentru băieți, ca și pentru fete. Nu știrbiți capacitatea fiilor voștri de a-și manifesta emoțiile într-un mod sănătos, de dragul unor norme sociale învechite! Cei care au inventat zicala “Băieții nu plâng niciodată” au omis să adauge continuarea firească a unei astfel de afirmații: “și de aceea studiile arată că sunt mai nefericiți în căsnicie, mai neajutorați în fața problemelor emoționale, mai predispuși către depresie și suicid”.

Cât despre fete, eu nu am o fată (încă), dar dacă aș avea, mi-aș dori să crească încrezătoare în forțele proprii, să urmeze orice carieră atâta timp cât o face din pasiune, iar dacă vrea să stea acasă să aibe grijă de familie, perfect, dar să o facă pentru că asta își dorește și nu pentru că nu are de ales. Și mi-aș mai dorii, ca spre deosebire de mine și de marea majoritate a fetelor pe care le cunosc, să crească înțelegând că este frumoasă așa cum este și că oamenii o vor iubi și aprecia pentru cine este și nu pentru cum arată.

Este de datoria noastră să creștem copii sănătoși, echilibrați și mai ales fericiți! Un prim pas în această direcție este să ne conștientizăm greșelile și să fim mai echilibrați în relația cu copiii noștri, fie ei fetițe sau băieți.

Referințe:

“Child Gender Influences Paternal Behavior, Language, and Brain Function, Jennifer S. Mascaro, PhD, Patrick D. Hackett, BS, and James K. Rilling, PhD, Emory University; Kelly E. Rentscher, PhD, and Matthias R. Mehl, PhD, University of Arizona; Behavioral Neuroscience, published May 22, 2017.

Bianca
Psiholog cu formare în Analiză Tranzacțională, Director General la o multinațională. Mamă de Tudor și soția celui mai bun prieten al meu.