Parenting

Sugestii pentru minimalizarea riscurilor de pe net pentru casa ta

Calculatorul sigur, e cel închis într-un buncăr sub pământ, neconectat la net și pe care nu il accesează nimeni niciodată. Cu alte cuvinte, nu există.

Linea zero de apărare, routerul.

După achiziționarea unui router, citește instrucțiunile de folosire, și schimbă parola de accesare a routerului, aceasta e de obicei cu username admin și fără parolă sau parola 1234 (de obicei scrie în instrucțiuni).

Utilizați un router cu Control Parental (Parental Controlls), acesta va limita accesul copiilor pe net la anumite siteuri, având și opțiunea de a opri accesul pe net la anumite ore, de exemplu seara la culcare sau în timpul temelor.

Pentru avansați (și știutori de engleza), pe unele routere ce se găsesc si la noi, se poate schimba firmware-ul cu DD-WRT, acesta din urma având Parental Controll.

  • Prima linie, sistemul de operare.

Asigură-te ca sistemul de operare (Windows) este la zi. Pentru a avea capacitatea asta, achiziționați numai calculatoare cu licență. Mai bine să cumperi unul mai puțin puternic dar cu licență, decât unul mai puternic, (la același preț) dar care se va umple de viruși, care în final iți vor încetinii PC-ul și va compromite rețeaua din casă.

  •  A doua linie, blochează reclamele.

Blochează reclamele din browser cu ajutorul unui AddBlocker (în Firefox sau Chrome). Utilizează Firefox sau Chrome, si nu alt browser, pentru accesarea netului de pe PC.

Majoritatea problemelor apar din browser prin accesarea reclamelor malițioase, ce ne duc spre siteuri de unde se instalează viruși sau alte programe care te vor umple cu alte reclame (spyware), multe dintre ele total nepotrivite pentru copii. Dacă unele siteuri sunt mai ok, ele pot fi adăugate intr-o lista alba, astfel puteți vedea reclamele de pe ele, dacă asta doriți..

  • A treia linie, limitează ce poate rula in browser.

După instalarea unui AddBlocker, a treia linie de apărare este NoScript, acesta limitează abilitățile unor siteuri compromise sau malițioase de a te ataca.

  • Comportamentul, a patra linie de aparare.

Fi foarte atent pe ce dai click, învață sa depistezi linkurile cu probleme, gen clickbait de pe Facebook sau alte locații des frecventate gen site-urile de știri.

Este foarte important sa nu crezi automat tot ce scrie în fata ta când accesezi internetul și să-ți dezvolți gândirea critica. Pe net, cel mai bine e să nu crezi nimic, și întotdeauna să cercetezi (aplicabil și la aceste rânduri).

Nu deschide mailuri de la necunoscuți, în nici un caz nu deschide atașamente de la necunoscuți.

Fi atent cu cine te împrietenești pe Facebook, nu da accept la toate cererile de prietenie primite, tine minte, printre ei pot fi infractori (hackeri sau nu) care folosindu-se de inginerie sociala, iți pot ataca familia pentru profitul lor, sau pentru a-ți folosii calculatorul pentru alte atacuri mai mari (bootnet).

Securizează și celelalte device-uri conectate la net, gen baby cam, prin schimbarea parolei imediat după achiziționare.

Foloseste numai parole foarte puternice si lungi (gen d4fkj*u9hn1907>/._).

Unde e posibil, activeaza autentificarea multipla, Facebook si Google permite asta.

Nu instala programe din surse nesigure.

Dacă găsești vreodată un usb pe jos, nu-l baga in calculator.

Nu divulga informații despre echipamentul folosit în casa (gen model router, sistem de operare pc, model baby cam etc.) la necunoscuți pe net, sau în locuri publice pe net, cum sunt grupurile pe Facebook, forumuri etc.

Informează-ti copiii de metodele prin care se pot proteja de diferite atacuri online, și asigurăte că știi cu cine interacționează aceștia online in permanență. Poartă discuții în mod regulat despre securitate, etica. eticheta online, etc. Stabilește reguli clare si bine stabilite pentru ei. Copiii dezvoltă gândirea critică de abia pe la 12 ani, proces care se intinde prin ani adolescenței. Noi ca părinți, trebuie sa fim vigilenți și să ne asigurăm ca aceștia pot folosi Internetul intr-un mod cat mai sigur posibil.

Ca parinte, ești responsabil de securitatea familiei tale, inclusiv pe net.

 

 

 

Cosmin
Tatic, Sot, Programator si Decorator de pixeli.